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Article 16 Clinics WebEx Q&A 

August 10, 2015 

 
REIMBURSEMENT/RATE QUESTIONS 

 
1. Do you have any information about what the rates will look like for the 

Preventive Services, when they will be available and if administrative relief will 

be included?    

 

OPWDD continues to work with the Centers for Medicare and Medicaid Services 

(CMS) and our partners at the Department of Health (DOH) to develop rates that 

will be sufficient to fund off-site service provision of therapy services.   

 

 

2. Do clinics have to pay back any money related to the off-site clinic services 

provided since July 1, 2014?   

 

No, clinics do not have to pay back any funds.  OPWDD is taking responsibility for 

the fiscal impact of these changes. The expectation is that Article 16 clinics will 

assist the state by completing survey reports and any necessary follow-up on a 

timely basis. 

 

 

3. Is it correct that once this project moves forward money included in the Day 

Habilitation and Residential Habilitation rates for clinical service delivery will be 

removed and reimbursement will be by direct billing either from the Article 16 

Clinic and/or Preventive Services? 

 

CMS has required OPWDD to change the way it funds the delivery of direct 

clinical services effective 1/1/16.  Certain Day Habilitation and/or Residential 

Habilitation rates will need to be revised to remove funding of direct service Full 

Time Equivalents (FTEs) from the rates.  A meeting with Day Habilitation 

providers will be scheduled soon.  As a separate action, after October 1, 2015, 

Residential Habilitation providers must pay for certain clinical services essential 

for the quality of an individual’s nutritional and behavioral services.  OPWDD will 

be studying the utilization service data and sharing reports with providers and 

regional offices and then working with DOH to integrate those dollars into the 

IRA rate as appropriate. (See the Q&A document on 10/1/15 changes here: 

http://www.opwdd.ny.gov/node/6097 ) 
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4. Currently, Article 16 clinics are not being reimbursed for our property expenses. 

If we move all services onsite, will our capital rate be updated? 

 

Capital rates are set as a fee; there is a property fee add-on.  This may not be 

comparable to a provider’s property costs.  This aspect of clinical rate setting will 

not change.  Any affected Day Habilitation Prior Property Approval (PPA) must be 

revised to reflect the new allocation authorization including Article 16 clinic and 

administration space.  The Day Habilitation PPA can only be issued for Day 

Habilitation only space and Day Habilitation property reimbursement must be 

consistent with that revised PPA.  The Consolidated Fiscal Report (CFR) must 

report actual space usage by program, usually by actual square footage. 

 

 

5. Can a full time employee be divided between the Article 16 Clinic and the 

Preventive Services group practice?  

 

Yes, however agencies must be prepared to document that staff time is 

accurately reported between the different services categories of the CFR and 

that service times are accurately reported to Medicaid for payment purposes.  

 

 

BILLING QUESTIONS 

 

6. Preventive Service will be billed to Medicaid as an independent practitioner 

claim.  What does this mean? 

 

After 1/1/16, if an off-site clinic service converts to a preventive service, it will be 

billed to Medicaid.  A preventive service claim is an “independent practitioner 

claim” this means the claim is submitted under the therapists’ NPI (National 

Provider Identifier) or under the NPI of the supervising clinician (for certain 

dependent clinicians such as a Licensed Master Social Worker (LMSW) or a 

Applied Behavioral Sciences Specialist (ABSS)).  The claim is submitted to 

Medicaid as an 837-P claim transaction.   

 

 

7. How will the reimbursement for dual eligible (Medicare and Medicaid) 

beneficiaries be handled with these changes?     

 

The off-site Preventive Service option includes Medicare billing.  For dually 

eligible individuals, Medicare and any other 3rd party health insurance will be 

billed first.  Medicaid will be the payor of last resort.  There is no change in 

Medicare billing. 
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8. Will the Medicare functional reporting still be required on claims for all 

outpatient therapy services?  

 

Yes, the functional reporting of non-payable G-Codes and related modifiers are 

used to convey information about the person’s functional status at specified 

points during therapy.  This reporting is a Medicare requirement. 

 

 

CON QUESTIONS 

 

9. As part of this CON process, will an increase in our annual service unit limit be 

allowed?   

 

This depends on where the service was provided and how it was provided.  If the 

therapy service was provided as a Day Habilitation service and will convert to a 

clinic service, then an increase in clinic service authorization units would be 

needed.  If the clinic service was provided off-site, then no increase would occur 

in providing the service in a main or satellite clinic location.  Preventive Services 

are not associated with a service authorization level.  A decrease in a service 

authorization level may possibly occur if services provided under an Article 16 

clinic are provided as Preventive Services. 

 

 

10. When services are rendered off-site by a clinic in a residence not owned and 

operated by the agency operating the clinic, who will do the CON?  Example: 

Agency A with clinic in the IRA of agency B.  How will the CON work for the IRA of 

agency B to be a satellite?  

 

As of 1/1/16, off-site services will no longer be allowed in residences. The Article 

16 clinic now providing these services will now need to explore how to best 

deliver these services.  Since an Article 16 clinic satellite site must be accessible 

to people living in other community locations, it is not appropriate for a satellite 

to be located at an OPWDD Supportive IRA, Supervised IRA or a Community 

Residence.  

 

 

11. Would all satellite services need to be delivered in a specified space within a 

Habilitation site?   

 

If services after 1/1/16 will be co-located with a Day Habilitation program, then 

specific space must be carved out of the Day Habilitation site for the new 

satellite clinic location operations.  Satellites may be established at other 

locations, but not in a certified residence.   

 



4 

 

 

12. Can space identified as clinic satellite space be used by the Day Habilitation 

program for Day Habilitation activities once it has been approved for clinic 

satellite purpose?   

 

No, the Day Habilitation program may not use designated clinic satellite space.  

The space that is carved out as an Article 16 satellite site will be designated for 

Article 16 space only. 

 

 

13. Can an Article 16 clinic open a satellite in another agency’s Day Habilitation 

program?   

 

Yes, but there would need to be an agreement (i.e. MOU or business agreement) 

between the Article 16 clinic and the agency operating the Day Habilitation 

program.     

 

 

14. Are there any considerations for an Article 16 clinic to be co-located with 

another clinic (i.e. Article 28 or 31)?  Can two agencies providing off-site Article 

16 clinic services in the same building/location receive satellite sites for that 

location? 

 

Yes, Article 16 satellite sites may be co-located with another clinic such as a 

Department of Health Article 28 clinic or an Office of Mental Health Article 31 

clinic.  However, the clinic spaces must be separate and distinct.  This includes 

separate waiting areas and entrances/exits to accommodate the public.     

 

 

15. A not-for-profit Article 16 clinic provides psychiatry services at the same address 

as a State Operated Article 16 clinic.  Provided a CON is approved, would it be 

possible for them to establish a satellite site at this same address? 

 

Yes, it would be possible but it would need to be leased space.  Each clinic must 

have separate and distinct spaces, but they may share waiting rooms and 

entrances/exits to the public. 

 

 

16. Do we need to enroll the satellite location as a practice location with Medicare?   

 

Most likely, the location would need to be enrolled as a practice location with 

Medicare.  Please contact Medicare for specific rules/policies concerning 

Medicare.   
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17. Is there a designated number of disciplines that have to be available at each 

clinic satellite location in order for a location (Day Habilitation) to be designated 

as a clinic satellite? 

 

According to 14 NYCRR 679.3 Principles of Compliance: The Facility’s staffing 

plan shall include the representation of professional staff members qualified in 

at least four of the following disciplines: dentistry (and dental hygiene services); 

medicine (including any appropriate specialty); nursing; occupational therapy; 

psychology; Habilitation counseling; social work; and speech therapy.  The 

requirement for coverage of at least four disciplines relates to the clinic as a 

whole, not individual satellite locations.  As permitted by New York State law 

pertaining to the practice of disciplines, facilities may utilize assistants, physician 

assistants; nurse practitioners, and applied behavioral sciences specialists to 

deliver services. 

 

 

PROGRAMMATIC/GENERAL QUESTIONS 

 

18. What are the dates of service included for the survey that will be distributed on 

7/31?   

 

The initial survey will be covering the period 7/01/14 – 3/31/15.  A WebEx was 

held on July 31st to go over a sample spreadsheet and how the clinic should fill 

out the survey.  Surveys/spreadsheets were distributed during the week of 

8/3/15. 

 

 

19. How will oversight and coordination of care of services for individuals receiving 

Preventive Services work?  How will this work for those individuals who live in 

their own home and do not have Medicaid Service Coordination (MSC)?   

 

OPWDD is in discussion regarding enrollment and oversight of qualified 

providers.  Certain disciplines now requiring an M.D. order today (i.e. PT, OT), 

will continue to require an M.D. order.  OPWDD is looking at how oversight and 

clinician enrollment will be overseen for services provided to individuals with 

developmental disabilities. 

 

 

20. Can we continue to provide off-site services until the satellite services locations 

are created?   

 

Yes, this can continue until 1/1/16. 
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21. For services provided at home, which direction should be taken?  

 

If the service is delivered at home, the service must transition to Preventive 

Services.  The individual has the option of receiving the therapy service at a clinic 

site (satellite or main) or receiving the therapy service through the preventive 

services option in their home.    

 

 

CLINICAL SERVICES QUESTIONS: 

 

22. How can an agency continue to provide clinical services? 

 

In regard to agencies that presently operate an Article 16 clinic, Article 16 

services that were provided as off-site services now will need to be provided in 

an Article 16 main clinic site, a satellite site, through the preventive services 

group service model or by preventive services independent practitioners. 

 

 

23. If psychological services are provided by an Article 16 clinician in an IRA after 

hours, can the clinician bill thru clinic or will residential have to pick up the cost? 

 

Effective 10/1/15,  the residence will be responsible for psychotherapy services 

that relate to  behavioral assessment and intervention planning, delivery and 

review or monitoring of behavioral interventions, and behavioral support 

services that are directly related to an individual’s Residential Habilitation plan.  

These services will be required to be reimbursed by the IRA provider/residence 

and the provider cannot bill Medicaid separately. Additionally, these services 

must be delivered by a licensed psychologist, licensed clinical social worker, or 

behavioral intervention specialist.  Beginning on 10/1/15, in order to bill for an 

Article 16 clinic service, it must be provided as a face-to-face service with the 

individual and not relate to Residential Habilitation.  As of 1/1/16, Article 16 

services will no longer be provided in certified settings such as IRAs or CRs and 

the continued provision of psychological/behavioral services not related to 

Residential Habilitation must be billed as a preventive service or delivered at the 

main Article 16 clinic site or satellite site.    

 

 

24. Will Psychological and Psychosocial Evaluations still be allowed to be conducted 

offsite?  If so, will this fall under the preventative service model? 
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After 1/1/16, such evaluations can only be conducted offsite under the 

preventive services auspice or can also be provided by an Article 16 main or 

satellite clinic.   

 

 

25. Could you please clarify if the new conditions proposed for off-site services 

effective 1/1/16 relate only to the core clinic services paid through the APG rate, 

or will it also include non-core medical services?  Specifically our clinic provides 

primary medical services in an IRA facility for the medically frail and psychiatry 

services at two off-site locations. What are the implications for these services? 

 

As of 1/1/16, only certain therapies will be available under the preventive 

services framework (OT/OTA, PT/PTA, SLP, MSW, LCSW, Licensed Psychologist, 

or ABSS).  Core or non-core medical services may not be provided in an IRA 

facility, only in an Article 16 main or satellite clinic.   

 

 

 

 

 

 

 


