
FAQ: CONTROLLED SUBSTANCES 
 
Question: What is a controlled substance? 
 
Answer: a drug or chemical substance whose possession and use are regulated under the 
Controlled Substance Act of 1970. 
 
Question: What laws and regulations govern controlled substances in New 
York State? 
 
Answer: New York State Controlled Substance Prescribing Regulations are contained in 10 
NYCRR Part 80: Rules and Regulations on Controlled Substances. 
New York Public Health Law related to Controlled Substances is found in Public Health 
Law Article 33 
 
QUESTION: What are the requirements for "double locking" controlled 
substances? 
 
Answer: 14 NYCRR 633.17(19)(d) requires that controlled substances be kept in secure, 
double-locked storage. The term double-locked includes two barriers with separately 
keyed locks.  
 
10 NYCRR Part 80.6 is the controlled substance regulation of New York Office of Health 
and is the controlling regulation in this situation. This section requires: 
 

"(b) Access to controlled substances shall be limited to the minimum number of 
employees actually required to efficiently handle the manufacture, distribution, 
custody, dispensing, administration or other handling of such substances." 
The minimum security standards of Part 80.50(c) includes the following: 
"(1) Schedule I, II, III and IV controlled substances shall be kept in stationary, 
locked double cabinets. Both cabinets, inner and outer, shall have key-locked 
doors with separate keys; spring locks or combination locks are not acceptable. 
For new construction cabinets shall be made of steel or other approved metal. 
(2) Schedule V controlled substances shall be stored in a stationary, securely 
locked cabinet of substantial construction. 
(3) Limited supplies of controlled substances for use in emergency situations may 
be stocked in sealed emergency medication kits." 



 
Historically, OMRDD has accepted the following as fulfilling the requirements of Part 80: 

 A "medication locker" as would be found in a hospital medication room. This is 
essentially a cabinet that locks, that contains another, smaller cabinet that is also 
secured to the wall that is locked. This does not have to be in a locked room. 

 A cabinet that is securely attached to the wall that locks and is located in a locked 
room. 

The main concern in the regulations is that the locked cabinet must be immobile so no 
one could just pick it up and take it somewhere to break the lock. 
 
QUESTION: We usually count controlled substances with two people and the 
regulations allow agencies to determine how often the counts are. We have 
typically done them each shift in a residence. However there are times when 
there is only one staff on duty and then no one is home for awhile while 
consumers are out and then the PM shift comes in. Must we always have two 
staff count together or can we determine how often those counts are and do 
them when we do have two staff on duty? 
 
ANSWER: The purpose of controlled drug counts are to ensure accountability for these 
substances. 10 NYCRR Part 80 does not have a specific requirement for how often 
controlled drugs must be counted. The requirement is that the agency be "accountable." 
Therefore, it appears that the agency can determine how often counts are to be done, 
and can schedule them when there are two staff on duty. 

QUESTION: What are the requirements for storing New York State official 
Prescription forms, also known as triplicate forms, used to prescribe controlled 
drugs? 

ANSWER: 10 NYCRR Part 80.75(f) talks to the responsibility of the dispensing institution 
in relation to official prescription forms: 
"(f) It is the responsibility of the dispensing institution to obtain all official prescriptions for 
outpatient use and to assign such prescriptions to staff practitioners and interns and to-
insure the security of all such official prescriptions. Institutions obtaining official New York 
State prescriptions shall establish a system of control and security which will include the 
following: 

(1) A record of all such prescriptions received. 

(2) A record of all such prescriptions assigned to staff practitioners. 

(3) A system requiring that such prescriptions be kept under lock and key when not in use. 

(4)   A system whereby official prescriptions are surrendered to the institution if the 
practitioner to whom they were assigned terminates his affiliation with the institution 

(5) A system whereby the Bureau of Controlled Substances, New York State Department of 
Health, is immediately notified of the loss, destruction or theft of any prescriptions 



assigned to the institution. 

(6)  A system whereby the institution has a sufficient number of official prescriptions 
in reserve for use by the institution." 

 
QUESTION: Are AMAPs allowed to given Ritalin and other controlled drugs? 
 
Answer: There are no restrictions in the regulations regarding AMAPs administering 
controlled substances, provided that the medication is administered by a route that the 
aide is allowed (e.g., orally). As with any medication or treatment, it is ultimately up to 
the nurse supervising the AMAP to assess the AMAP, the consumer and the particular 
situation to determine if it is appropriate for the AMAP to administer any medication, 
including morphine derivatives and Ritalin, to a consumer. And as with any medication, it 
is the responsibility of the supervising RN to ensure that the AMAP has the appropriate 
training regarding the medication he/she is administering, including expected effects, side 
effects, untoward reactions, any administration requirements of the medication, and what 
reactions indicate that the RN and/or prescribing practitioner should be called. 
 
Question: Is there a requirement for periodic counts of controlled meds in a 
day hab program? Counting isn't mentioned in the 633.17.  
 
Answer: There is no requirement in 633.17 for periodic counts of controlled medications. 
However, DOH part 80 requires that any agency that accepts and holds controlled 
substances for a person be "accountable" for those medications. Therefore, it would be 
best practice to periodically count controlled medications, even in a day program. Each 
controlled substance shall be counted at a frequency per the agency or sponsoring 
agency’s policies and procedures. 
 
Question: What are the requirements for controlled substances recording? 
 
Answer:   (1) A chronological record shall be maintained for each controlled 

substance.  The record shall specify the following: 
 



(i) name of the person for which the controlled substance was 
prescribed; 

 
(ii) name and strength of the controlled substance; 

 
(iii) name of the prescribing practitioner; 

 
(iv) the prescription number; 

 
(v) name of the dispensing pharmacy; 

 
(vi) the quantity of the controlled substance received by the 

facility. 
 

(2) Prescription refills for each controlled substance shall be recorded 
on the appropriate chronological record for the person for which it 
was prescribed.  The recording shall include the quantity received, 
the new prescription number (if applicable), and the resulting 
balance of the  supply left on hand. 

 
(3) Each administration of a controlled substance shall be documented 

on the appropriate chronological record for that controlled 
substance.  That documentation shall consist of the date and hour 
of the administration, the signature of the person administering the 
controlled substance, and the balance of supply on left hand after 
that administration. 

 
(4) In addition to paragraphs (i)(2) and (i)(3) above, each controlled 

substance shall be counted at a frequency per the agency or 
sponsoring agency=s policies and procedures. 

 
Question: Can a narcotic pill go in the medication organizer/med bar?  
 
Answer: Yes. Make sure it is marked off on narcotic sheet. The medication 
organizer/med bar does not need to be in locked storage. It must be maintained in 
such a manner to ensure its security and the safety of the individuals. 
 
 
Question: How are controlled medications disposed of? 
 
Answer: The disposal of controlled medication is to be carried out by two parties, both 
of whom need to be authorized to administer medication. One party is to dispose of the 
medication and the second party shall witness the disposal. Documentation 
acknowledging the disposal is to be completed and signed by both parties. 
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